• Curus piano spelen

Keyboard blad muziek

Net als bij elk ander instrument is het handig om noten te kunnen lezen. Je kan het uiteraard ook puur op gevoel doen, maar om het echt heel goed te worden zal je genoodzaakt zijn om bladmuziek te kunnen lezen. Er zijn talloze gratis stukken aan bladmuziek op deze website speciaal voor een keyboard!

Wat is bladmuziek?

Bladmuziek is een liedje uitgeschreven op papier in noten op een notenbalk. Het kan variëren van heel erg simpel tot extreem moeilijk. Een notenbalk wordt ook toonladder genoemd en begint altijd met een G-sleutel of F-sleutel. In het algemeen speel je met de linkerhand alle noten die op de balk staan die begint de F-sleutel. De G-sleutel is dan uiteraard bedoeld voor de rechterhand.

Met bladmuziek wordt ook vaak meerdere pagina’s aan noten bedoeld, aangezien een liedje vaak langer is dan één pagina aan noten. Al zijn de meeste beginner liedjes maar twee notenbalken. Vaak zit bladmuziek gebundeld in een boekje met meerdere liederen. Dit is makkelijk, want zo heb je meerdere bladen aan muziek bij elkaar!

Het mooie van bladmuziek is dat het universeel is voor alle instrumenten en soorten muziek. Al kan je dit betwisten met dj’s, de onderliggende laag is toch opgebouwd uit noten.